اختصاص 1700 میلیارد تومان برای توسعه اشتغال
معاون وزیر ارتباطات، طی یک نشست خبری به ارایه گزارش عملکرد و تبیین راهبردهای آینده سازمان فناوری اطلاعات ایران پرداخت.
از محل صرفهجوییهای صورت گرفته در بخش یارانه ۸۵۰ میلیارد تومان در اختیار وزارت ارتباطات قرار گرفته است که با همکاری بانکها رقم یاد شده دو برابر افزایش یافت و یکصد میلیارد نیز از منابع داخلی وزارتخانه به آن اضافه شد و برای حمایت از حوزه اشتغال اختصاص پیدا کرد.
معاون وزیر ارتباطات، طی یک نشست خبری به ارایه گزارش عملکرد و تبیین راهبردهای آینده سازمان فناوری اطلاعات ایران پرداخت. این رویداد که با حضور نمایندگان افکار عمومی و اصحاب رسانه برگزار شد، معاونان سازمان فناوری اطلاعات ایران نیز حضور داشتند و به سوالات خبرنگاران پاسخ دادند. در این گزارش به تشریح جزییات بیشتر این رویداد میپردازیم.
• ارایه خدمات مطلوب با اپراتور خدمات شبکه ملی اطلاعات
به گزارش روابط عمومی سازمان فناوری اطلاعات ایران، معاون وزیر ارتباطات از اولویتبندی و بازتعریف وظایف سازمان متبوعاش خبر داد و ضمن بیان این که با مشارکت کلیه ذینفعان و همراهی مردم درصدد کاملسازی و به انجام رساندن وظایف محوله در زمینه شبکه ملی اطلاعات هستیم، اظهار داشت: مطابق با تکالیفی که در سند طرح کلان و معماری شبکه ملی اطلاعات توسط شورای عالی فضای مجازی مصوب شده، ۵۳ اقدام برای شبکه ملی اطلاعات باید اجرایی شود که ۳۷ اقدام برعهده وزارت ارتباطات بوده و از این تعداد ۱۶ اقدام در حیطه وظایف سازمان فناوری اطلاعات ایران قرار گرفته است. لذا برای تحقق این اقدامات پنج پروژه کلیدی تعریف کردهایم که احتمال میرود برخی از آنها نیازمند مصوبات تکمیلی از سوی شورای عالی فضای مجازی باشند.
محمد خوانساری، ایجاد اپراتور خدمات برای مردم را موضوع مهمی در حوزه شبکه ملی دانست و گفت: تقسیم کار ملی و مشارکت بیشتر بخش خصوصی، بسترسازی توسعه خدمات توسط بخش خصوصی به همراه راهاندازی اپراتور خدمات به منظور دستیابی مردم به خدمات با کیفیت از جمله اهدافی است که مورد توجه شبکه ملی اطلاعات قرار دارد.
معاون وزیر ارتباطات در مورد موضع این وزارتخانه در خصوص خدمات پایه کاربردی گفت: شیوه انجام تکالیفی که توسط شورای عالی فضای مجازی به ما محول شده است، بر مبنای توسعه اکوسیستم استوار است و چنانچه برای توسعه خدمات پایه کاربردی در کشور با موانع و مشکلاتی مواجه شویم، آن را برطرف خواهیم کرد. تدبیر شورا نیز در خصوص خدمات پایه کاربردی مکفی است و ما باید نحوه اجرای این تکالیف را تنظیم کنیم. لذا معتقدیم که برخی سکوها از نظر فنی به خوبی شکل گرفته اند و در حال سرویس دهی هستند و برای برخی مشکلات، نیز کمیتههای تخصصی شکل داده ایم. وی تصریح داشت: درصد هستیم تا خدمات پایه کاربردی به شکل مناسبی در کشور توسعه یابند و پیام رسان ها نیز میتوانند در همین بستر، خدماتشان را ارائه دهند. به طوری که تمام خدمات پایه و فراگیر شبکه ملی اطلاعات در قالب یک «بندر امن» استقرار یابد. وی اصطلاح بندر امن را دارای بار سیاستگذاری و علمی توصیف کرد.
• ترکیب سیلوهای اطلاعاتی در پنجره ملی خدمات دولت هوشمند
معاون وزیر ارتباطات از ارایه 40 درصدی خدمات دولتی توسط 168 دستگاه خبر داد و با اشاره به راهاندازی مرکز تماس خدمات دولت الکترونیک تصریح داشت: با آغاز به کار پنجره ملی خدمات دولت هوشمند، کلیه سیلوهای اطلاعاتی دستگاههای دولتی به یکدیگر متصل میشوند و مردم خدمات کلیدی مورد نیاز خود را از طریق این پنجره دریافت میکنند. این طرح بر اثر بند ث ماده 67 قانون برنامه ششم توسعه مبنی بر ایجاد گذرگاه یکپارچه برای ارایه خدمات دولتی توسط سازمان فناوری اطلاعات ایران ایجاد میشود و دستگاهها، دیگر اجازه سیمکشی اطلاعات را ندارند و کلیه دادهها از بستر امن، استاندارد و یکپارچه عبور میکند و به مردم ارایه میشود. وی گفت: ارائه خدمات در پنجره واحد در سه سطح تعریف شده است، در مرحله اول احراز هویت افراد از طریق این پنجره واحد صورت می گیرد و خدمات استعلامی را دریافت میکنند و در مرحله دوم با احراز هویت مرحله دوم وارد سامانههای دستگاهها میشوند تا خدمات را از طریق آنها سامانه دریافت کنند.
رییس سازمان فناوری اطلاعات همچنین آماری از تراکنشهای انجام شده بر بستر PGSB و GSB به نمایندگان افکار عمومی ارایه داد: در ۱۰ ماهه امسال ۲۹۰ میلیون تراکنش از گذرگاه یکپارچه واحد خدمات دولت الکترونیک مبادله شده که نسبت به فروردین همین سال سه برابر افزایش یافته است. همچنین در خصوص خدمات تراکنشی که بخش خصوصی در ارائه خدمات در بستر شبکه ملی اطلاعات ارائه میدهد، ۲۵ میلیون تراکنش از جانب دولت به کسب و کارها ارائه میشود که نسبت به سال گذشته یک و نیم برابر افزایش یافته است.
به گفته وی در زمینه خدمات دولت به دولت، یک میلیون و 218 هزار سرویس متد و به عبارتی نحوه فراخوانی، وجود دارد و در مجموع 24 دستگاه خدمت دهنده به 590 کسب و کار خدمت ارایه میدهند تا باعث شود بخش خصوصی زنجیره خدمات خود به مردم را تکمیل نماید. طبق اخرین اطلاعات واصله تا پایان دی ماه سال جاری 290 دستگاه دولتی، خدمات مرکز GSB را مورد استفاده قراردادهاند.
• اختصاص ۱۷۰۰ میلیارد تومان به توسعه اشتغال
خوانساری در تشریح بند الف و ب قانون بودجه 1400 و نقش حمایتی دولت از بخش خصوصی تشریح داشت: با توجه به الزاماتی که قانون بودجه برای ما تعریف کرده است، ما اقدامات حمایتی در بخش اشتغال انجام دادهایم. از همین رو از محل صرفهجوییهای صورت گرفته در بخش یارانه ۸۵۰ میلیارد تومان در اختیار وزارت ارتباطات قرار گرفته است که با همکاری که با بانکها صورت گرفته است رقم یاد شده را دو برابر کردیم و یکصد میلیارد نیز از منابع داخلی وزارتخانه به آن اضافه کردیم. از همین رو هماکنون هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان منابع برای حمایت از حوزه اشتغال در اختیار داریم که از طریق بانکها در اختیار کسب و کارها قرار میدهیم.
او با اشاره به اینکه جزئیات کامل این تسهیلات روی سایت توان آفرین وجود دارد گفت: کسب و کارها میتوانند به ازای هر شغلی که در لیست بیمه خود تعریف میکنند، یکصد میلیون تومان تسهیلات دریافت کنند. البته سقف تسهیلات در بخشهای مختلف متفاوت و سطح پوشش آن استانی است. وی محل وام وجوه اداره شده را از منابع دیگر حمایتی سازمان از استارتآپها عنوان کرد و خاطر نشان ساخت تسهیلات اعطا شده به پیامرسانها نیز از این محل بوده است.
خوانساری در ادامه توضیح چگونگی ادامه ارایه خدمات توسط سازمان فناوری اطلاعات به استارتاپها گفت: ارائه خدمات به استارتآپها از طریق سامانه نوآفرین ادامه دارد و تاکنون ۱۲ هزار و ۳۱۸ هویت مستقل روی این سامانه تعریف شده است که از خدمات این بستر در بخشهای مختلف استفاده میکنند و طی سه ماه گذشته نیز تقریبا هزار و ۳۸۲ کسب و کار جدید روی این سامانه تعریف شدهاند. در این میان ارایه خدمت کدپستی به هر میز کار در فضاهای اشتراکی از پرکاربردترین خدماتی است که مورد استفاده کسب و کارها قرار میگیرد.
وی در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران در خصوص وجود برخی موانع صنفی بر سر راه فعالیت کسب و کارهای استارت آپی اظهار داشت: ما به دنبال فیلترکردن کسب و کارها نیستیم و تصمیم ما توسعه این کسب و کارها است. به همین منظور در جلسه ای در شورای عالی نظارت بر اصناف پیشنهاد دادیم که وزارت ارتباطات یک نقطه رجیستری برای شروع فعالیت کسب و کارهای اینترنتی باشد تا تنظیم گری لازم برای این کسب و کارها شکل بگیرد و دیگر شاهد مشکلات و موانع صنفی آنها نباشیم.
• صدور 750 گواهی امنیت
معاون وزیر ارتباطات در تشریح فعالیتهای سازمان در حوزه امنیت افزود: با توجه به تقسیم کاری که میان دستگاههای مختلف با توجه به نظام پیشگیری و حوادث فضای مجازی صورت گرفته است سازمان فناوری اطلاعات برای دستگاههای غیر زیرساختی و غیر محرمانه وظیفه هشدار و رسیدگی به حادثه را برعهده دارد. اما مهمترین وظیفه سازمان صدور مجوز برای شرکتهای ارائه دهنده خدمات امنیتی در بخشهای مختلف است که هماکنون ۷۵۰ شرکت برای ارائه این خدمات مجوز دریافت کردهاند. در تکمیل این توضیحات، محمود خالقی، معاون امنیت سازمان فناوری اطلاعات نیز گفت: در حال حاضر مسئولیت تامین امنیت دستگاهها و پایگاههای دادهای طبق سند بالادستی نظام پیشگیری و رسیدگی به حوادث فضای مجازی بر عهده دستگاههای متولی است و وظیفه ما این است که به شرکتهای مختلف برای ارائه خدمات به دستگاهها مجوز ارائه دهیم. البته اخیر یکی از وظایفی که برای سازمان فناوری اطلاعات تعریف شده است، ارزیابی امنیتی دستگاههای مختلف است. هماکنون ارزیابی امنیتی در دستور کار ما قرار گرفته است و به زودی آن را اجرایی خواهیم کرد.
نویسنده: پریسا خسروداد