سال سرمایه گذاری برای تولید
EN
وزیر ارتباطات در رسانه ملی تشریح کرد:

طعم شیرین فناوری با پنجره واحد خدمات دولت هوشمند

دکتر زارع‌پور، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در برنامه زنده تلویزیونی صف اول به بررسی موانع و اقدامات انجام شده در حوزه دولت الکترونیک پرداخت.

  • طعم شیرین فناوری با پنجره واحد خدمات دولت هوشمند

به گزارش روابط عمومی سازمان فناوری اطلاعات ایران، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در برنامه صف اول در خصوص اقدامات انجام شده توسط وزارت ارتباطات جهت رفع موانع فوق از نقش سازنده کارگروه تعامل پذیری دولت الکترونیکی در ایجاد هماهنگی، نظارت، تصمیم‌سازی در تبادل اطلاعات بین دستگاهی به منظور حفظ یکپارچگی، استانداردسازی، تسهیل و تسریع در ارائه خدمات الکترونیکی و به اشتراک‌گذاری اطلاعات میان دستگاه‌ها یاد کرد.

وی هم‌چنین از طرح تبادل داده و اطلاعات ملی که در مجلس شورای اسلامی در حال بررسی و پیگیری است یاد کرد و تصریح داشت: در این طرح برای سرپیچی از مصوبات کارگروه تعامل پذیری دولت الکترونیکی جرم انگاری شده است. یعنی همه دستگاه‌ها مکلف شده‌اند، داده‌های خود را در اختیار یکدیگر قرار دهند و در غیر این صورت برای بالاترین مقام آن دستگاه، مجازاتی در نظر گرفته می‌شود.

وزیر ارتباطات ادامه داد: برای حل موانع دیگر نیز راهکارهایی در نظر گرفته شده است. از جمله این که در آخرین جلسه کارگروه تعامل پذیری دولت الکترونیکی که باحضور رییس جمهور تشکیل شد، مقرر شد در تمامی دستگاه‌های اجرایی در بالاترین سطح سازمانی و ذیل رییس دستگاه‌، مرکز فناوری اطلاعات و امنیت فضای تشکیل شود و حتی در خصوص دستگاه‌های حساس که دارای خدمات زیادی هستند، ایجاد معاونت پیش‌بینی شده است.

عضو کابینه دولت، از ایجاد و راه‌اندازی پنجره واحد خدمات دولت هوشمند خبر داد و گفت: بر اساس بند "واو" تبصره هفت قانون برنامه و بودجه سال 1401، همه دستگاه‌های اجرایی مکلف‌اند بر اساس ضوابطی که وزارت ارتباطات و معاونت امور اداری و استخدامی کشور تهیه می‌کنند در گام نخست، پنجره واحد خدمات خود را تا شهریورماه با ارایه یک سوم خدمات پرکاربرد ایجاد و راه‌اندازی نمایند. در گام بعدی نیز به وزارت ارتباطات مهلت داده شده است تا دی ماه پنجره ملی خدمات دولت هوشمند را ایجاد نماید تا مردم با یک بار ورود و احراز هویت بتوانند به تمام پنجره‌های واحد دستگاه‌ها دسترسی پیدا کنند و طعم شیرین فناوری را بچشند. حدود 170 دستگاه اصلی مشمول خدمات کشور وجود دارند که باید به این پنجره واحد متصل شوند و تا کنون حدود 20 دستگاه به این پنجره متصل شده‌اند.

  • شاه بیت دولت هوشمند؛ ارایه خدمات مبتنی بر داده

وزیر ارتباطات در این نشست به تشریح تفاوت میان دولت الکترونیک و دولت هوشمند پرداخت. وی به نخستین قدم‌های ایجاد دولت الکترونیک در اوایل دهه 80 اشاره کرد و گفت: دولت الکترونیک به معنای ارایه خدمات عمومی و دولتی با استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات و بدون نیاز به مراجعه حضوری است. به طوری که همان خدماتی که پیش از این به صورت سنتی ارایه می‌شد با استفاده از دولت الکترونیک در قالب آنلاین ارایه می‌شوند. اما در دولت هوشمند، تا جای ممکن تصمیم‌گیری‌های انسانی حذف می‌شود و بر اساس داده‌های مبتنی بر هر فرد، اقدام لازم صورت می‌گیرد. به عبارتی شاه بیت خدمات هوشمند، ارایه خدمات مبتنی بر داده‌ به مردم است که ایجاد سهولت، تسریع در امور و کاهش فساد اداری را به همراه دارد.

  • تراکنش سه میلیاردی مرکز ملی تبادل اطلاعات در سال گذشته

عیسی زارع‌پور در تشریح عوامل عدم پیشرفت توسعه دولت الکترونیکی به وجود مجموعه عوامل در شکل‌گیری این مهم اشاره کرد و بیان داشت: عدم هماهنگی و تعامل دستگاه‌ها در تبادل اطلاعات با یکدیگر، عدم وجود آمادگی دستگاه‌های اجرایی، میزان اهمیت توسعه دولت الکترونیکی برای مدیران دستگاه، وجود رویکرد سنتی و مقاومت‌ برای جلوگیری از شیوه انجام کار از جمله موانع پیشرفت توسعه دولت الکترونیکی محسوب می‌شود.

وی در ادامه از ترویج فرهنگ تبادل اطلاعات در میان دستگاه‌ها به عنوان خبری خوب یاد کرد و گفت: تا کنون بیش از 200 سرویس توسط دستگاه‌ها برای استفاده و تعامل در مرکز ملی تبادل اطلاعات ارایه شده است. به طوری که سال گذشته حدود سه میلیارد تراکنش میان دولت با دولت، دولت با مردم و  دولت با کسب و کارها در این مرکز صورت گرفته است.