اینترنت فضای تنفس مردم است و کسی نمیتواند آن را قطع کند
ما در وزارت ارتباطات به دنبال افزایش سرعت و کیفیت شبکه اینترنت هستیم و کسی نمیتواند فضای نفس کشیدن مردم را قطع کند.
وزیرارتباطات در برنامه صف اول با موضوع «عملکرد وزارت ارتباطات از شبکه ملی اطلاعات تا وضعیت اینترنت و پنجره واحد» که از شبکه خبر پخش شد، حضور یافت. دکتر زارعپور در این برنامه به تشریح وضعیت موجود در چهار محور اصلی شامل پنجره ملی خدمات دولت هوشمند، پیامرسانهای داخلی، شبکه ملی اینترنت و سرعت اینترنت پرداخت.
- اتصال 90درصد دستگاههای دولتی به پنجره ملی خدمات دولت هوشمند
به گزارش روابط عمومی سازمان فناوری اطلاعات ایران، عیسی زارعپور با اشاره به ارائه طیف متنوعی از خدمات مرتبط با مردم توسط وزارت ارتباطات اظهار داشت: طبق آخرین گزارشهای به دست آمده در خصوص اتصال دستگاهها به پنجره ملی خدمات دولت هوشمند، حدود 90 درصد دستگاهها به این درگاه متصل شدهاند. مابقی نیز ظرف یک ماه آینده متصل خواهند شد و امیدوارم این اقدام، گام بزرگی در راستای ارائه خدمات فناورانه به مردم باشد.
وزیر ارتباطات با بیان این مهم که پنجره ملی خدمات دولت هوشمند با یک بار احراز هویت، امکان دسترسی به کلیه خدمات الکترونیکی پرکاربرد دولت از حوزه مالیات گرفته تا بیمه، فراجا، مسکن و شهرسازی و غیره را فراهم میکند، گفت: گام بعدی از ارائه خدمات پرکاربرد دولتی فراتر رفته و شامل ارائه کلیه خدمات الکترونیکی دولت است و طبق مصوبات نیمی از خدمات دستگاههای دولتی را دربر میگیرد. به گفته وی، در قانون بودجه سال آینده نیز اتصال 50 درصد باقیمانده خدمات به این پنجره در نظر گرفته شده است تا مردم بتوانند به کلیه خدماتی که دستگاههای اجرایی ارائه میدهند از طریق یک پنجره دسترسی داشته باشند. زارعپور خاطرنشان ساخت، پس از این مرحله، درصدد هوشمندسازی خدمات دستگاهها هستیم. به این مفهوم که بتوانیم با استفاده از عواملی مانند هوش مصنوعی از اطلاعات موجود در دستگاههای مختلف استفاده کنیم و بتوانیم به ارائه خدمان بدون مراجعه حضوری، دریافت مدارک و حتی مداخله انسانی بپردازیم.
عضو کابینه دولت لینک شدن دستگاهها به یکدیگر را یک ضرورت دانست و تصریح داشت: خوشبختانه حدود دو ماه گذشته قانونی در مجلس شورای اسلامی تحت عنوان داده و اطلاعات ملی(دوام) ابلاغ شد که ضمانتهای اجرایی بسیار خوبی برای این که دستگاهها، اطلاعات خود را به اشتراک بگذارند در نظر گرفته و موارد جرمانگاری نیز پیشبینی شده است. همچنین به دنبال یکی از مصوبات شورای اجرایی فناوری اطلاعات، از پایان امسال به بعد، دستگاههای اجرایی اجازه ندارند چنانچه استعلاماتی در مرکز ملی تبادل اطلاعات وجود دارد که برخط شدهاست، از مردم به صورت کاغذی دریافت کنند. در ادامه مسیر هوشمندسازی خدمات دولتی با همکاری سازمان امور اداری و استخدامی کشور به دستگاهها اعلام کردهایم، هر دستگاه باید بتواند حداقل یک خدمت خود را به صورت هوشمند ارائه نماید که در نهایت منجربه چابکی و تغییر ساختار دولت شود.
- امکان اتصال پیامرسانهای ایرانی به یکدیگر تا دهه فجر
زارعپور به سابقه تشکیل کارگروه اقتصاد دیجیتال اشاره کرد و گفت: در بهمن سال گذشته، دولت کارگروهی با عنوان کارگروه ویژه اقتصاد دیجیتال تشکیل داد که مسئولیت آن به عهده وزیر ارتباطات گذاشته شد. ماموریت کارگروه این است که اقداماتی را انجام دهیم که طی آن موانع توسعه اقتصاد دیجیتال برداشته و زمینه حداکثر استفاده از فناوریهای جدید برای توسعه کشور فراهم شود. در جلسات این کارگروه، چگونگی مزیتبخشی پلتفرمهای داخلی مورد توجه قرار گرفت. به طوری که ما از ابتدای تشکیل دولت سیزدهم به دنبال این بودیم که دو اقدام انجام دهیم تا پلتفرمهای داخلی، به خصوص در حوزه پیامرسان و شبکه های اجتماعی، قابل رقابت با نسخههای خارجی باشند. نخست این که بتوانند قابلیتهای فنی، سرعت و کیفیت خود را افزایش دهند و اقدام بعدی این که مزیتی را در پلتفرمهای داخلی ایجاد کنیم که در نسخههای خارجی موجود نیست و در همین راست بود که «آیین نامه حمایت از توسعه سکوها و کسب و کارهای اقتصاد دیجیتال» به تصویب رسید.
به گفته وی، دراین آییننامه، حمایتهایی نظیر معافیتهای مالیاتی و امکان استفاده از مزایای استقرار در پارکهای فناوری برای سکوها در نظر گرفته شده است و مزایایی نیز برای کسب و کارهای مستقر در این سکوها وجود دارد. همچنین ثبت نام در این سکوها به منزله ثبت نام در درگاه ملی مجوزهاست.
وی بر تلاش شبانهروزی خود و همکارانش در وزارت ارتباطات با این هدف که کار مردم با توجه به محدودیتهای تعیین شده در اینترنت زمین نماند، افزود: در این سه ماه اجازه ندادیم، مردم مشکلی داشته باشند. بطوری که خودم شخصا پیگیر رفع مشکلات و ارائه زیرساخت مناسب برای فعالیت پلتفرم های داخلی بودم و یک روز در میان برای پیگیری و رفع مشکلات حتی در ایام تعطیل جلسه می گذاشتم.
زارع پور با اشاره به اینکه تعدد پیامرسان های داخلی هم فرصت است و هم تهدید، چنین اظهار داشت: تنوع پیامرسانها به نوعی فرصت است. زیرا هرکسی حق انتخاب دارد. اما تهدید آنها بر این اساس است که همه مردم نمی توانند در همه آنها حضور داشته و با یکدیگر ارتباط برقرار کنند.
وزیر ارتباطات از برنامه این وزارتخانه برای رفع این مشکل خبر داد و گفت: برای رفع این مشکل کار ویژه ای در حال انجام است. ما در تلاشیم بتوانیم تا دهه فجر یا نهایت تا پایان سال همه پیامرسانهای داخلی به یکدیگر متصل شوند و هر نفر با هر پیام رسانی که در اختیار دارد بتواند به فردی در پیام رسان دیگر پیام دهد. او در تکمیل توضیحات خود به قانونی در اتحادیه اروپا اشاره کرد که در راستای ارزشگذاری برای داراییهای دیجیتال وضع شده است و تا سال آینده نیز اجرایی میشود. بر اثر این قانون، هر پلتفرمی که داری بیش از 40 میلیون کاربر یا یکصدهزار کسب و کار فعال است باید قوانینی از جمله اتصال متقابل را رعایت کند.
- ایجاد چهار قطب مرکز داده در سراسر کشور
وزیر ارتباطات با رد این ذهنیت که با تحقق شبکه ملی اطلاعات، اینترنت قطع می شود، گفت: شبکه ملی اطلاعات یک شبکه پرسرعت و باکیفیت در گستره جمهوری اسلامی ایران است که بر بستر آن خدمات باکیفیت ارائه می شود و اینترنت هم یکی از خدماتی است که بر این بستر به مردم عرضه می شود. برنامه ما در وزارت ارتباطات این است که زمینهای فراهم شود که حتی پس از برداشته شدن محدودیتهای فعلی برای پلتفرمهای خارجی، مردم ترجیح دهند از برنامههای داخلی استفاده کنند و هرچه سرعت این شبکه بیشتر و کیفیت آن بالاتر باشد، اینترنت با سرعت و کیفیت بیشتری به مردم ارائه می شود.
زارعپور به ارائه آماری در این زمینه نیز پرداخت و گفت: برای تحقق کامل شبکه ملی اطلاعات، حدود 200 پروژه تعریف شده است که یکی از آنها پروژه فیبرنوری منازل و کسب و کارهاست. تا کنون بیش از 88 درصد روستاها به این شبکه متصل شدهاند و سایر روستاهای دارای بیشتر از 20 خانوار نیز تا پایان سال بعد متصل خواهند شد. شبکه ملی اطلاعات حدود 60 درصد تا کنون پیشرفت داشته است. در حال حاضر مشغول راهاندازی چهار قطب مرکز داده در سراسر کشور با هدف توزیع ترافیک در سطح کشور هستیم و درصددیم نیازمندیهای مردم را در نزدیکترین فاصله به آنها فراهم کنیم.
- صعود 34 پلهای سرعت اینترنت ایران
وزیر ارتباطات در پاسخ به سوال مجری برنامه صف اول مبنی بر کندی سرعت اینترنت در کشور گفت: بخشی از تجربه کاربری نامناسب هموطنان در خصوص کندی شبکه مربوط به استفاده مردم از فیلترشکنها و وی پی ان هاست. زیرا به طور کلی، فیلترشکنها باعث کندی شبکه و افزایش مصرف اینترنت میشوند. زارع پور همچنین با اشاره به گزارش اخیر سایت بین المللی اسپید تست در مورد وضعیت سرعت اینترنت در ایران خاطرنشان کرد: بر اساس همین گزارش، اگرچه سرعت اینترنت موبایل دو پله نسبت به ماه گذشته کاهش داشته است. اما نسبت به یک سال گذشته سرعت اینترنت همراه در ایران نسبت به کشورهای دیگر ۳۴ پله بهبود پیدا کرده است.
وی در خاتمه یادآور شد، در طول شبانه روز مورد هدف حملات منع سرویس بسیاری از جاهای مختلف قرار میگیریم که هدف آنها ایجاد مانع برای ارائه یک سرویس مشخص در کشور به مردم است که بسیاری از آنها دفع میشوند، اما برخی نیز بر روی تجربه کاربری مردم تاثیر منفی میگذارند. ما در وزارت ارتباطات به دنبال افزایش سرعت و کیفیت شبکه اینترنت هستیم و کسی نمیتواند فضای نفس کشیدن مردم را قطع کند.