توسعه دولت هوشمند، فصلی تازه در ماموریتهای سازمان است
توسعه دولت هوشمند، فصلی تازه در ماموریت های سازمان فناوری اطلاعات ایران بعنوان ایفاء نقش سکو (پلتفرم) ارائه خدمات دولت است.
به گزارش روابط عمومی سازمان فناوری اطلاعات ایران، دکتر خوانساری، معاون وزیر ارتباطات در «هفتمین همایش پیشرفتهای معماری سازمانی ایران» با محوریت حکمرانی دیجیتال که صبح امروز در پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات برگزار شد، ضمن معرفی پروژههای این سازمان، چگونگی توسعه معماری دولت هوشمند را تشریح کرد و به تبیین معماری سازمانی در استقرار رویکرد پلتفرمی دولت پرداخت. وی، توسعه دولت هوشمند را فصلی تازه در ماموریتهای سازمان فناوری اطلاعات ایران دانست که از دو سال گذشته آغاز شده است و افق روشنی را در پیش دارد.
دکتر خوانساری با اشاره به ویژگیهای توسعه معماری دولت هوشمند از گذار دولت الکترنیکی به دولت دیجیتال و سپس دولت هوشمند گفت: در دولت الکترونیکی، فناوری اطلاعات در ارایه خدمات به مردم مورد استفاده قرار میگرفت. پس از مدتی با دیجیتالی شدن دولت، فناوری اطلاعات در خدمت ایجاد، بهینهسازی و تحول خدمات دولتی قرار گرفت. اما در دولت هوشمند، خدمات به شکلی ساده، نوآورانه و با شیوهای درست به مردم ارایه میشوند و دارای دو قابلیت اساسی هستند. در نوع نخست، درخواست از جانب خدمت گیرنده بدون پرداختن به پیش نیازها مطرح میشود و نیازی نیست شهروند به دنبال درخواست خود در دستگاههای دولتی حرکت کند. در مدل دوم و به عبارتی پیشرفتهتر دولت هوشمند، خدمات بر مبنای استحقاق مردم ارایه میشوند و به اعلام درخواست شهروند کاری ندارند و خود به خود بر اساس نیاز افراد جامعه کلید میخورند.
رییس سازمان فناوری اطلاعات ایران، خدمات، حاکمیت، داده و فناوری را چهار بعد اصلی معماری سازمانی در توسعه دولت هوشمند بیان کرد و از چندین پروژه این سازمان از جمله، پنجره ملی خدمات دولت هوشمند، مرکز ملی تبادل اطلاعات و ابر دولت به عنوان مصادیقی مرجع در معماری دولت هوشمند یاد کرد.
معاون وزیر ارتباطات، دولت پلتفرمی را به مثابه سکویی نوآور برای ارایه خدمات عمومی تشبیه کرد که به جای انتقال قدرت درصدد تبادل ارزش است و نقش هماهنگ کننده، تنظیمگر و توانمندساز را به دوش میکشد.وی در خصوص پیش نیازهای ایجاد دولت پلتفرمی گفت: جایگزینی رویکرد مشارکتی به جای کارفرمایی در رابطه میان دولت با بخش خصوصی، تنظیم استانداردهای مشترک برای جمعآوری، ذخیره، مدیریت و به اشتراکگذاری دادههای دولتی، استفاده از بسترهای ملی نظیر مرکز ملی تبادل اطلاعات، بلوغ بالای سازمانی و لزوم تغییر نگرش و اصلاح فرهنگ باز سازمانی از پیش نیازهای ایجاد دولت پلتفرمی است.
خوانساری، هم چنین اقدامات سازمان فناوری اطلاعات ایران در حوزه برنامهریزی برای دولت پلتفرمی را در شش عنوان برشمرد و اظهار داشت: توسعه سکوی انتشار وبسرویسهای دولت برای بخش خصوصی، تفکیک مرکز ملی تبادل به دو بخش GSB و PGSB ، توسعه و تکمیل پایگاههای اطلاعاتی ملی و تبادل اطلاعات، تغییر نگرش به رویکرد پلتفرمی در سامانه های کلان دولت مانند سامانه پنجره واحد مدیریت زمین، ارائه سرویس های پایه چون احراز هویت سراسری و راه اندازی پروژه ابر دولت به عنوان زیرساختی برای اشتراک منابع، اقداماتی در زمینه برنامه ریزی برای دولت پلتفرمی به شمار میروند.
او در خاتمه آخرین وضعیت توسعهای و آماری اقدامات و پروژههای سازمان فناوری اطلاعات از جمله پنجره واحد مدیریت زمین، پنجره واحد صدور مجوزهای کسب و کار کشور، پنجره واحد خدمات دولت هوشمند، مرکز ملی تبادل اطلاعات، کارپوشه ملی ایرانیان، ابردولت و ایجاد اپراتورهای خدمات رسان دولت هوشمند را تشریح کرد و آنها را بهترین سرمشق و الگو در حوزه معماری سازمانی در کشور دانست که حکمرانی دیجیتال در آن به شکل قابل ملاحظهای مورد توجه قرار گرفته است.