سال سرمایه گذاری برای تولید
EN

دسترسی ایرانیان خارج از کشور به سامانه ثنا از طریق پیام‌رسان‌های داخلی

دسترسی ایرانیان خارج از کشور به خدمات سامانه ثنای قوه قضائیه از طریق پیام‌رسان‌های داخلی گپ و ایگپ فراهم شد .

به گزارش روابط عمومی سازمان فناوری اطلاعات ایران، دکتر محمد خوانساری، معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در این رویداد که در مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضاییه برگزار شد، با اشاره به این که سیاست توسعه سکو‌های بومی مورد نیاز برای خدمت‌گذاری به مردم از سیاست‌هایی بوده که توسط وزارت ارتباطات در این دولت دنبال شده است، اظهار داشت: پیام‌رسان‌های داخلی باید از مرحله پیام‌رسانی به توسعه خدمت‌رسانی الکترونیکی برسند و خدمت‌رسانی یکی از مزایای رقابتی آنها در مقایسه با نمونه‌های مشابه خارجی است و سازمان فناوری اطلاعات ایران به عنوان متولی توسعه زیرساخت‌های دولت الکترونیکی و پنجره واحد خدمات دولت از این نوع توسعه‌ها برای یکپارچه‌سازی خدمات الکترونیکی در سکوهای داخلی حمایت می‌کند.

رئیس سازمان فناوری اطلاعات ایران، با تاکید بر این که دیدی که در مورد مسأله پیام رسان‌ها وجود دارد بسیار حداقلی است، گفت: رویکرد ما این است که باید مردم در بستری یکپارچه تمام خدمات خود را دریافت کنند و از پیام رسان‌ها به عنوان ابزار خدمات رسانی استفاده کنیم تا مردم بتوانند با آرامش خدمات خود را دریافت کنند.

خوانساری با بیان اینکه قوه قضاییه در ارائه خدمات قضایی به شهروندان پیشرو است، گفت: اقبال اولیه به سکو‌های بومی پیام رسان اگر چه اطلاع رسانی است، اما قطعا محدود به این نباید باشد.  بنابراین ظرفیتی که به واسطه حضور مردم در پیام رسان‌های داخلی ایجاد شده است باید در اختیار تمام دستگاه‌های خدمت رسان قرار گیرد تا بتوانیم مردم را با طیب خاطر از خدمات الکترونیکی بهر‌مند کنیم.

معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، هم‌چنین با تقدیر از فعالیت‌های مرکز آمار و فناوری قوه قضاییه در این زمینه گفت: هموطنان ما در اقصی نقاط دنیا باید بتوانند از خدمات قضایی بهرمند شوند و ما نیز با لحاظ همه شرایط و مقررات داخل کشور به راحتی می‌توانیم دسترسی به خدمات داخل کشور را برای آن‌ها از کشور فراهم کنیم.

کاظمی فرد، رئیس مرکز آمار و فناوری قوه قضاییه نیز در این رویداد گفت: ایرانیان خارج از کشور از این پس می‌توانند در خواست‌های خود را در سامانه ارتباط مردمی سامع قوه قضاییه ثبت و آن را پیگیری کنند که با این روش مشکلات دسترسی بسیاری از ایرانیان خارج از کشور به خدمات قضایی مرتفع خواهد شد. رئیس مرکز آمار و فناوری قوه قضاییه با بیان اینکه مشکل ایرانیان خارج از کشور برای دسترسی به خدمات قضایی و عدم دسترسی به ثنا بحث شماره تلفن همراه بود، گفت: ارتباطات در داخل کشور از طریق تلفن همراه است، اما از چالش‌های ایرانیان خارج از کشور، نبود شماره تلفن همراه آن‌ها بود که در این زمینه با همکاری وزارت ارتباطات توانستیم با استفاده از دو پیام رسان داخلی گپ و آی گپ حساب کاربری افراد را در این پیام رسان‌ها بپذیریم. یعنی تمامی پیام‌ها از طریق این حساب کاربری و نقطه تماس قوه قضاییه با این عزیزان است که از این پس نیز سایر پیام رسان‌های داخلی به این فرایند خواهد پیوست.

رئیس مرکز آمار و فناوری قوه قضاییه انگیزه اصلی برای حل مشکل ایرانیان خارج از کشور را پیگیری‌های دائمی معاونت بین الملل قوه قضاییه اعلام کرد و گفت: بعد از ورود به سامانه ثنا و بعد از اینکه مراحل کار برای ثبت نام دریافت می‌شود، در قسمت آخر انتخاب پیام رسان مشاهده می‌شود و در این قسمت حساب کاربری به ثنا متصل و کلیه ارتباطات از این طریق خواهد بود. کاظمی فرد گفت: دسترسی به خدمات قضایی ایرانیان خارج از کشور با کمک پیام رسان‌های داخلی تسهیل شد و این کار آخرین حمایت از سکو‌های داخلی نخواهد بود،  بلکه کمال استفاده از آن‌ها را برای حل مشکلات مردم در داخل و خارج از کشور خواهیم داشت. رئیس مرکز آمار و فناوری با تقدیر از همراهی وزارت ارتباطات گفت: این اقدام شروعی برای ارتباط با ایرانیان خارج از کشور به واسطه فناوری ارتباطات و بهبود کیفیت خدمات قضایی خواهد بود.