
راهبری تبادل اطلاعات و استعلامات بین دستگاه های اجرایی ( مراکز ملی تبادل اطلاعات )
کد :13061709000مرکز ملی تبادل اطلاعات (NIX)مطابق با تبصره 2 بند ث ماده ۶۷ قانون برنامه پنجساله ششم توسعه کشور به منظور تبادل و به اشتراک گذاری اطلاعات، استعلامها و خدمات الکترونیکی بین نهادی ایجاد شده است .ارایه و دریافت خدمات، در مرکز ملی تبادل اطلاعات مبتنی بر «وب سرویس» بوده و دو بستر نرم افزاری تبادل خدمات دولت الکترونیک با نام گذرگاه خدمات دولت الکترونیک (GSB) و گذرگاه عمومی خدمات دولت الکترونیک (PGSB) راهاندازی شده است.
GSB(Government Service Bus) : GSB در حقیقت بستر مشترکی است که در آن برای تسهیل تبادل اطلاعات ناهمگون دولت، سیستمهای واسط نرم افزاری و سخت افزاری با ساختار یکپارچه طراحی شده است تا رد و بدل اطلاعات میان سازمانهای دولتی به صورت امن و در حداقل زمان ممکن انجام گیرد. بستر گذرگاه GSB منفصل از اینترنت میباشد و شبکههای اختصاصی تمام سرویس دهندگان و سرویس گیرندگان این بستر نیز می بایست منفصل از اینترنت باشند.
PGSB(Public Government Service Bus) : به مفهوم گذرگاه عمومی خدمات دولت و جهت ارائه خدمات سازمانهای دولتی و بخشهای خصوصی به یکدیگر در بستر اینترنت میباشد. به عبارت دیگر این بستر جهت ارائه خدمات به سرویس دهندگان و سرویس گیرندگانی پیاده سازی شده است که بستر ارائه خدمات و یا استفاده از خدمات آنها به اینترنت متصل است.
بسترهای GSB و PGSB از لحاظ طراحی و پیاده سازی سخت افزاری و نرم افزاری کاملا از هم جدا میباشند.
زیر خدمـــات
شناسنامه خدمت
سطح خدمت: | ملی |
نوع خدمت: | خدمت به دیگر دستگاههای دولتی(G2G) |
ماهیت خدمت: | حاکمیتی |
نوع مخاطبین: | کلیه دستگاههای متصل به مرکز ملی تبادل اطلاعات |
نحوه آغاز خدمت: | درخواست تقاضا گیرنده خدمت |
متوسط مدت زمان ارايه خدمت: | 1 هفته الی 1 ماه کاری |
زمان ارائه خدمت(ایام هفته و سال): | تمام ایام سال |
زمان درخواست خدمت و مکان اخذ خدمت: | بر اساس تقاضای دستگاه |
شرایط و ضوابط دریافت خدمت: | در قسمت راهنمای خدمت توضیح داده شده است. |
هزینه خدمت و شیوه واریز هزینه: | برای دستگاه های دولتی رایگان- برای بخش خصوصی بر اساس قرارداد منعقد شده |
مدارک مورد نیاز: | نامه معرفی نامه نماینده دستگاه 2- نامه مجوز دستگاه مالک داده 3- تکمیل فرم های درخواستی 4- ارسال نامه درخواست به سازمان فناوری اطلاعات |
شناسنامه | دریافت |
توافقنامه سطح خدمات | - |
فرآیندها
سوالات متداول
در صورتی که دستگاهی تمایل به دریافت خدمات الکترونیکی از مرکز ملی تبادل اطلاعات را داشته باشد، چه اقداماتی را میبایست انجام دهد؟
به منظور دریافت خدمات الکترونیکی، اقدامات زیر لازم است انجام پذیرد:
- متقاضی با دستگاه سرویسدهنده مذاکره نموده و مجوز بهرهبرداری از سرویس مورد نظر را از دستگاه متولی سرویس اخذ و به سازمان فناوری اطلاعات ایران اعلام نماید. (به دلیل اینکه سازمان فناوری اطلاعات ایران متولی سرویس نیست، لذا به هیچ عنوان اجازه ارائه سرویس بدون مجوز مربوطه وجود ندارد) .
- با توجه به اینکه سرویس دریافتی برای چه کاربردی مدنظر است، متقاضی بایستی نسبت به انتخاب گذرگاه عمومی خدمات دولت (PGSB) یا گذرگاه اختصاصی خدمات دولت (GSB) اقدام نماید. مهمترین نکتهای که در خصوص انتخاب نوع گذرگاه بایستی مد نظر قرار گیرد، این است که سرویس دریافتی از GSB بایستی در یک شبکه اختصاصی و منفصل از اینترنت مورد استفاده قرار گیرد، لیکن سرویس دریافتی از PGSB میتواند در سامانههای مستقر بر بستر اینترنت مورد استفاده قرار گیرد. پس از آن متقاضی میتواند به نشانی https://iran.gov.ir/gsb مراجعه و نسبت به تکمیل فرمهای مربوط به اتصال به مرکز ملی تبادل اطلاعات اقدام نماید.
در صورتی که دستگاهی تمایل به ارائه سرویس / سرویس هایی بر روی گذرگاه خدمات دولت باشد، چه اقداماتی را میبایست انجام دهد؟
اگر دستگاهی تمایل به ارائه سرویس بر روی گذرگاه خدمات دولت (GSB) را داشته باشد ضمن ارسال نامه درخواست رسمی به سازمان فناوری اطلاعات ایران لازم است اطلاعات ذیل را جهت پیاده سازی سرویس در مرکز ملی تبادل اطلاعات ارائه نماید:
- اطلاعات کارشناس رابط شامل نام و نام خانوادگی، کد ملی، شماره تماس
- اطلاعات فنی سرویس شامل آدرس معتبر سرویس بر روی شبکه دایر شده تا مرکز ملی تبادل اطلاعات، راهنمای استفاده از سرویس، نمونه داده آزمایشی ورودی جهت فراخوانی سرویس و در صورت نیاز به نام کاربری و کلمه عبور اختصاص نام کاربری و کلمه عبور آزمایشی و موقت برای سازمان فناوری اطلاعات ایران
شایان ذکر است که ارائه سرویس در مرکز ملی تبادل اطلاعات صرفاً در قالب استاندارد «وب سرویس» امکان پذیر است.
در صورتی که دستگاه متقاضی به شبکه مرکز ملی تبادل اطلاعات متصل باشد، چگونه میتواند از سرویسهای موجود در مرکز ملی تبادل اطلاعات بهره¬مند شود؟
در این حالت دستگاه متقاضی دریافت سرویس میبایست با دستگاه سرویس دهنده مذاکره نموده و نیاز است دستگاه متولی سرویس از طریق روال اداری مجوز بهرهبرداری از سرویس مورد نظر را به سازمان فناوری اطلاعات ایران اعلام نماید. (به دلیل اینکه سازمان فناوری اطلاعات ایران متولی سرویس نیست، لذا به هیچ عنوان اجازه ارائه سرویس بدون مجوز مربوطه وجود ندارد)
دستگاه متقاضی سپس میبایست نماینده خود را جهت دریافت اطلاعات و مستندات راهنمای فنی مربوطه، طی نامهای به سازمان معرفی کند و نام و نام خانوادگی، کد ملی، شماره تماس و نشانی رایانامه (Email) وی (صرفاً روی نام دامنه اداری دستگاه متقاضی) را به همراه عنوان سرویس مورد نظر اعلام نماید.
در صورت وجود مجوز بهرهبرداری از سرویس برای دستگاه متقاضی، چگونه اطلاعات سرویس را دریافت نماید؟
پس از حصول اطمینان در خصوص وجود مجوز توسط سازمان فناوری اطلاعات ایران، دستگاه متقاضی سپس میبایست نماینده خود را جهت دریافت اطلاعات و مستندات راهنمای فنی مربوطه، طی نامهای به سازمان معرفی کند و نام و نام خانوادگی، کد ملی، شماره تماس و نشانی رایانامه (Email) وی (صرفاً روی نام دامنه اداری دستگاه متقاضی) را به همراه عنوان سرویس مورد نظر اعلام نماید.
پس از دریافت سرویس از مرکز ملی تبادل اطلاعات، نحوه اعلام خرابی و درخواست بررسی جهت رفع خطای احتمالی با سازمان فناوری اطلاعات ایران به چه صورت میباشد؟
نماینده دستگاه میتواند در صورت خرابی در شبکه و اتصال به مرکز ملی تبادل اطلاعات با شماره تلفنهای 88386294 و 88386289 داخلی ۱ (شبانه روزی) تماس حاصل کند تا بخش پشتیبانی شبکه نسبت به ثبت تیکت و پیگیری موضوع اقدام نمایند. در صورت خرابی در سرویس، تعامل از طریق پست الکترونیکی gsb@ito.gov.ir صورت میپذیرد و دستگاه ها میبایست هرگونه درخواست خود در حوزه سرویس را به صورت الکترونیکی به همراه مستندات و تصاویر خطاهای احتمالی ارسال و از طریق شماره تلفنهای 88386294 و 88386289 داخلی 2 (شبانه روزی) موضوع را پیگیری نمایند.
در صورت عدم ارسال مجوز استفاده از سرویس برای متقاضی به سازمان فناوری اطلاعات ایران، چه اقداماتی باید انجام شود؟
در صورت عدم وصول مجوز دستگاه ارائه دهنده سرویس در سازمان فناوری اطلاعات ایران، لازم است که مراتب توسط دستگاه متقاضی سرویس از دستگاه متولی سرویس پیگیری شود تا در اسرع وقت مجوز بهره برداری از سرویس برای ایشان به سازمان فناوری اطلاعات ایران ارسال گردد.
چنانچه دستگاه دریافت کننده سرویس با استفاده از هر زبان برنامه نویسی در پیاده سازی دچار مشکل شود و نیاز به نمونه کد داشته باشد چه اقدامی را میبایست انجام دهد؟
در صورت وجود مشکل در پیاده سازی سرویس با استفاده از هر یک از زبان های برنامه نویسی مراتب میبایست از سوی دستگاه متولی سرویس پیگیری شود تا نمونه کدهای لازم به منظور رفع خطاهای برنامه نویسی توسط ایشان در اختیار دستگاه متقاضی قرار گیرد.
پیوستها
قوانین و اسناد بالادستی
آمار
اطلاعات تماس
نظرسنجی مخاطبین
مخاطب محترم، پرسشنامه زير جهت دريافت نظرات شما تهيه گرديده است. خواهشمند است با مطالعه و پاسخگويی مناسب ما را در جهت بهبود مستمر و ارائه بهتر خدمات ياری نماييد. همچنین بزودی ارزیابی نظرات مخاطبین به صورت عمومی در این بخش ارائه خواهد شد
شروع نظرسنجی خدمت نتایج نظرسنجی خدمت